Paletli Yüzme Teknikleri

Peletli yüzme teknikleri

Su üstü tekniği

Başın ön kısmından su üzerine uzanan şnorkel kullanılarak yüzülmektedir. Baş, kulak kepçelerinin üst kısmı kollarla kesişecek şekilde kolların arasına alınır, baş 45 derecelik açı ile havuz dibine bakar, sırt mümkün olduğunca suyun dışına çıkarılmadan, göğüsten başlayıp, bel ve kalçada kuvvetlenen ve ayak bileklerinde doruğa ulaşan dolfin vuruşu yapılır.

 

Tüp tekniği

yüzülen mesafelere göre farklı ölçü ve boyutlardaki(1, 4 ve 7 litrelik) tüpler kullanılır ve tüp önde tutularak yüzülür. Baş su üstü pozisyonuna göre daha toplu ve çene göğse daha yakındır. Yani sporcu daha çok kapanır ve strealining pozisyonunu daha gergin sağlamaktadır. Tüp yüzen sporcular havuz derinliğinin tam ortasını yakalar ve hem aşağıya hem de yukarıya eşit kuvvette palet vuruşu yaparlar. Su üstü yarışlarında suya uygulanan kuvvet aşağı doğru iken tüp yarışlarında yukarı doğruda kuvvet uygulandığından hız daha yüksektir.

 

Dip tekniği

şnorkel veya tüp kullanılmadan nefessiz şekilde, maksimum efor kullanılarak yüzülür. Baş tamamen toplanır ve çene göğse tam olarak yapışır, dirsekler birbirine en yakın olacak şekilde kollar kapalıdır. Streamlining pozisyonu en gergin pozisyondadır.

 

Çift palet tekniği

sporcular klasik yüzmedeki Crawl teknikte yüzerler. Ancak klasik yüzmeye göre ayak vuruşu çok daha ön plandadır. Farklı bir senkron ve koordinasyonda çalışır.